Buurtpreventie zoekt vrijwilligers voor veilige en schone buurt

4 March 2022, 10:16 uur
mainImage
Gemeente Barendrecht

Wie wil er nu geen veilige en schone buurt? De gemeente Barendrecht doet daar haar best voor, maar extra oren en ogen zijn altijd welkom. De vrijwilligers van Buurtpreventie dragen graag een steentje bij. Of het nu gaat om het signaleren en melden van onveilige situaties door omgewaaide bomen na de februaristormen Dudley, Eunice en Franklin of verhoogde alertheid na toename van inbraken in een bepaalde wijk: Buurtpreventie is ermee bezig. Momenteel met 14 vrijwilligers. Dat mag in een gemeente met bijna 49.000 inwoners best wat meer zijn, vindt coördinator John Kievits.

“Zowel voor ons leefbaarheidsteam als preventieteam zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wij hanteren geen strenge eisen. Bent u gemotiveerd, minimaal 18 jaar, wekelijks minimaal 1 uur beschikbaar om actief te zijn op straat en heeft u goede sociale vaardigheden? Dan horen wij graag van u. Vrijwilligers krijgen van de gemeente onder meer kleding, een portofoon en zaklamp. Daarnaast is er een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG-verklaring) nodig. Deze betaalt de gemeente.”
 
Handen uit de mouwen
Maar hoe ziet de praktijk er voor vrijwilligers van Buurtpreventie vervolgens uit? “Als lid van het leefbaarheidsteam ligt de nadruk op wijken schoon houden. Bijvoorbeeld door het melden van kapotte straatlantaarns of doorgeven van locaties met veel zwerfvuil. Een alert rondje lopen kan op elk moment, alleen of in duo- ’s. Sommige vrijwilligers letten extra op tijdens het uitlaten van de hond. Een win-win situatie. Zelf de handen uit de mouwen steken kan ook. Re- gelmatig worden er acties georganiseerd om zwerfvuil te verwijderen. Onlangs zijn er tijdens een opruimactie aan de Lorentzweg 15 vuilniszakken vol met straatafval verzameld.”
 
Wederzijds begrip
Het preventieteam houdt zich vooral bezig met veiligheid en leefbaarheid. “Denk bijvoorbeeld aan rondes lopen of fietsen om de buurt in de gaten te houden, flyeren of verdachte situaties doorgeven aan de politie en/of gemeente. Dit gebeurt bij voorkeur in tweetallen. Ik merk dat sommige inwoners denken dat vrijwilligers van Buurtpreventie vaak met vervelende situaties te maken krijgen. Dat we bij het aanspreken van inwoners continu een grote mond krijgen of in ons gezicht worden gespuugd. Dat is absoluut niet het geval. Er zijn zelden tot nooit incidenten. Het is de toon die de muziek maakt en wij gaan uit van een vriendelijke benadering.

Oude rotten
Nieuwe vrijwilligers worden onder hun hoede genomen door oude rotten. Als wij bijvoorbeeld jongeren aanspreken die voor geluidsoverlast zorgen, krijgen we zelden een agressieve reactie. Vaak worden we zelfs met ‘u’ aangesproken. Het begint met wederzijds begrip en vervolgens hoop je op een fijne uitkomst. Soms lukt dat, soms niet. We doen in ieder geval ons best, als oplettende burgers. Het is makkelijk om vanaf de zijlijn te zeuren over wat er allemaal niet goed gaat in een wijk, maar dat gaat sowieso niets veranderen. Wie zich aanmeldt als vrijwilliger bij Buurtpreventie, kan wezenlijk iets goeds doen voor de maatschappij. Dat is toch mooi?”
 
Aanmelden?
Meer informatie of aanmelden als vrijwilliger bij Buurtpreventie?
Ga dan naar www.buurtpreventiebarendrecht.nl of neem contact op met John Kievits via06–28542325of buurtpreventiebarendrecht@ outlook.com